Tulevaisuus haastaa lukion
Suomalainen lukiokoulutus hakee paikkaansa muuttuvassa yhteiskunnassa ja on suurien haasteiden ja mahdollisuuksien edessä. Niiden kohtaamiseen tarvitaan asennetta, rohkeutta, johtajuutta ja laajaa yhteistyötä.
Tätä kaikkea kokoonnuttiin vahvistamaan Tulevaisuus haastaa lukion –seminaarissa Jyväskylässä 6.9., jonka järjestivät Keski-Suomen lukiohanke, Suomen rehtorit ry, Suomen opinto-ohjaajat ry ja Taloudellinen tiedostustoimisto TAT. Viime vuoden hyvistä kokemuksista jatkoa saanut seminaari kokosi paikalle lukioiden opinto-ohjaajia ja rehtoreita ympäri Suomen.
Minne menet, lukio?
Seminaari alkoi parikeskusteluilla, joilla haastettiin kuulijoita pohtimaan, mikä merkitys muutoksessa on rehtorin ja opinto-ohjaajan välisellä yhteistyöllä, oikealla asenteella ja tulevaisuuden ymmärtämisellä.
– Luottamus on ensiarvoista. Voimme tehdä itsenäisiäkin päätöksiä, kun tiedämme yhteisesti, minne olemme kouluna menossa ja rehtori luottaa osaamiseemme. Pienet, yhteiset jutteluhetket arjessa esimerkiksi kahvitauolla ovat tärkeitä, kertoivat Cygnaeus-lukion opinto-ohjaaja Kaisa Helle ja rehtori Ari Pokka yhteistyöstään arjen sykkeen keskellä.
– Työelämä odottaa nuorilta vuorovaikutustaitoja, kykyä johtaa itseään, yritteliäisyyttä ja innostunutta asennetta työntekoon ja uuden oppimiseen, kertovat Taloudellisen tiedotustoimiston TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen ja Villinikkareiden yrittäjä Tarja Nieminen. Samalla he muistuttavat kouluille tarjolla olevasta yhteistyöstä elinkeinoelämän ja sen järjestöjen kanssa.
– Lukio on yleissivistävää koulutusta, mutta mitä on nykypäivän yleissivistys? Olisiko se sitä, että pelkän tietojen hallitsemisen sijaan oppijalla olisi riittävästi taitoja, hän osaisi tunnistaa osaamisensa ja käyttää sitä? haastoi Suomen lukiolaisten liiton Keski-Suomen piirin nuori puheenjohtaja Heli Lehtinen.
Pro lukio-yhdistyksen hallituksen jäsen, rehtori Hannu Suoniemi toivoi myös uudistuksia lukiokoulutuksen rakenteisiin: Enemmän mahdollisuuksia tiimi- ja projektityöskentelyyn eri aineiden välillä ja aitoa vuorovaikutusta myös ammatillisen koulutuksen ja korkea-asteen kanssa.
Mitä teet, lukio?
Seminaarin työpajaosioilla tarjoiltiin osallistujille ajatuksia ja uusia keinoja käytännön työhön. Työpajoissa pohdittiin lukio-opintojen valmiuksia korkeaopintoihin ja työelämään, uutta opintosuunnitelmaa ja tarjottiin konkreettisia uusia työkaluja opinto-ohjaajien tueksi.
Taloudellinen tiedotustoimisto TAT toi työpajassaan opinto-ohjaajien käyttöön tunneilla hyödynnettävän Unelmien työpaikka -tuntisuunnitelman. Ensimmäistä kertaa opinto-ohjaajille esitelty uusi työkalu sai kiinnostuneen vastaanoton ja moni aikoi sovittaa sen omille tunneilleen jo syksyn aikana. Unelmien työpaikka -tuntisuunnitelman ja muiden työpajojen materiaalit löytää käyttöönsä täältä.
Päivän päätteeksi professori Jouni Välijärvi Jyväskylän yliopistosta kertoi näkemyksiä siitä, miten ohjauksen ja johtamisen tulee vastata lukion tulevaisuuden haasteisiin.
Välijärvi nosti esiin mm. eri tahojen yhteistyön ja yhteisen näkemyksen tärkeyttä nuoren tiellä kohti aikuisuutta.
– Mikä on lukion rooli tänä päivänä perusopetuksen jatkeena kohti korkeaopintoja ja työelämää? Miten se tukee nuoren elinkaarimallin mukaista kasvupolkua muuttuvassa yhteiskunnassa ja miten siirtymävaiheita voitaisiin pienentää?
Osallistujat pitivät tilaisuutta jälleen hyödyllisenä ja jatkoa toivottiin myös seuraavalle vuodelle. Tärkeää on kuitenkin se, mitä jokainen voi tehdä omassa työssään.
– Jokainen on osa yhteistä muutosta, ja on vastuussa viedä sitä eteenpäin, kannusti lopuksi Cygnaeus-lukion rehtori Ari Pokka.
Teksti ja kuvat: Johanna Haapakorva, projektipäällikkö Itä- ja Keski-Suomi, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT